Trinatrium fosfaat

56 Bekeken

Regelmatig heb je wel is vondsten met een dikke koek zand erop waardoor je niet kan zien om welke munt of andere vondsten  het gaat ,Let wel op dat je de trinatrium niet met zilver en goud behandeld want dan kon het wel eens mis gaan .

Trinatrium kan je o.a bestellen bij de Braumarkt klik HIER of HIER

 

 

Hoe ziet trinatrium er uit en wat is het precies voor een goedje .

Materiaal: Trinatriumfosfaat is een reinigingsmiddel en een ontvetter. De stof wordt ook wel aangeduid als trinatriumorthofosfaat en is een ionisch zout dat zeer gemakkelijk oplost in water. Na oplossing in water heeft de vloeistof een basische pH-graad. De stof kan bovendien worden gebruikt als toevoeging aan levensmiddelen, onder E-nummer E339, en dient als zuurgraadregelaar (buffermiddel), emulgeermiddel, verdikkingsmiddel, voedingswaardeverbeteraar en als sekwestreermiddel (chelatiemiddel voor metalen)

 

 

 

Nu krijgen ik ook wel is vragen over hoe de vondsten er uit zien na het behandelen met trinatrium op lange termijn .

Het schijnt dus dat de munten die je behandeld hebt met trinatrium fosfaat dat ze na 10 jaar nog goed blijven ,ik heb hier een artikel over gelezen over iemand die dit dus had gedaan en ze gebruiken het nog steeds ,zelfs de patina blijft er op zitten als je het doet zoals ik het hier onder heb uitgelegt .

 

Benodigheden: Wat heb je nodig om  deze proces voort te zetten ,Ik gebruik zelf een lepeltje voor koffie of thee ,Een potje van glas of plastic (zie bovenstaande foto ) waar een dekseltje op zit die ook dicht blijft zitten tijdens het schudden ,Een waterkoker of heet kraanwater ,Dan zet je alvast alles klaar dus ook de trinatrium fosfaat .

 

Gebruik:

Belangrijk Gebruik van trinatrium fosfaat op eigen risico !!

1: Pak 1 of meerdere muntjes waar zand aan zit of koek en leg die alvast klaar ,Gebruik geen munten die in slechte staat zijn en al kaal zijn met hier en daar nog iets zichtbaars ,Want dan word het alleen maar minder zichtbaar en op het laatst zie je er niks meer van  weer ,Gebruik dus alleen aangekoekte munten !!!!!

2: Dan gaan we nu heet kraanwater pakken of een waterkoker aanzetten met wat water en zorg er wel voor dat het niet helemaal afkookt want dan is het te heet ,Het beste is zo warm als kraan water .

3: Voeg het warme water toe in het potje tot je een bodempje vol hebt van zon 2 cm hoog ,Nu doen we de trinatrium fosfaat erbij en dit gaan we doen met de lepeltje die je ook gebruikt voor koffie of thee ,Pak dus het lepetje nu en schep de lepeltje afgestreken met de fosfaat in het potje en sluit die af met de dekseltje .

4: Nu de trinatrium fosfaat in het potje zit gaan we het even schudden dit hoeft niet lang gewoon even paar keer schudden en klaar ,Nu openen we het potje en dan leggen we de munten er in en sluiten het dekseltje weer af en dan schud je nog 1 of 2 keer .

5: Laat het potje met munten ongeveer 2 min staan weken (Ook niet langer !! ) ,Na 2 min gaan we het eens bekijken , Haal nu het dekseltje er af en kijk of het vuil inmiddels al minder is geworden ,Dit kan je zien aan het water wat dan bruin van kleur is geworden ,Als het water bruinig is dan kan je alles er uit halen en kijken of het meeste vuil weg is ,Let wel op dat je munten nu heel glad zijn geworden door de trinatrium fosfaat ,Spoel dit dus even goed af met water zodat je het fatsoenlijk kan vast pakken .

6: Mocht je na het afspoelen tevreden zijn met de munten dan zou ik het zo laten en goed afspoelen en afdrogen ,Als je dit goedje langer dan 2 min gebruikt dan kan het zijn dat de munt de patina en brokkelende delen van de munt verwijderd.

7: Mocht je niet tevreden zijn en heb je het idee dat  er niks geen zand of koek is verwijderd en het water is nog helder ,Dan kan je er voor kiezen om het nog eens 2 min de zelfde proces over te doen en dan weer is kijken hoe het dan is , mocht dit ook niet helpen dan zou ik het hele proces stop zetten en over gaan op handmatig schoonmaken met een zachte tandenborstel of wat anders ,Dit om nog meer slijtage te voorkomen .

 

Als toevoeging heb ik hier nog een vertaalde van engels naar NL uitleg wat je wel en niet moet doen met specifieke vondsten .

Oude munten schoonmaken is een gecompliceerde vraag met veel verschillende antwoorden. Als ik een ‘purist’ was, zou ik je moeten zeggen dat je nooit oude munten schoonmaakt, dat de natuur een ‘patina’ heeft gemaakt die het metaal beschermt tegen verdere achteruitgang, en dat door het te verwijderen je alleen maar schade aan de munt toebrengt. Het is wenselijker om een ​​oude munt te hebben met de patina intact. De waarde van de munt neemt af wanneer het gaat om het “kale” metaal. De informatie hier is beperkt tot mijn persoonlijke ervaring en kennis. Het wordt ten zeerste aanbevolen dat u de andere aangeboden links bezoekt. Dit is een kort overzicht van het schoonmaken van oude munten:

1) Eerst moet je uitvinden waar je je in bevindt. U moet uw munten spoelen en borstelen met een schaal of handzeep. Goed uitspoelen. Als je al details hebt, heb je echt geluk. Tenzij het tijdens dit eerste proces helemaal schoon is, kun je net zo goed vaststellen dat je munten moeten gaan weken. Ik start meestal met twee weken in gedestilleerd water om te starten en daarna weer schoon met tandenborstel en zeep en herhaal. U kunt het proces versnellen door een reiniger als Oxyclean te gebruiken, waarmee het losse vuil of een ander product dat Tri-Sodium Phosphate of TSP wordt genoemd, wordt verwijderd. Het wordt voornamelijk gebruikt als schoonmaakmiddel voor zwembaden en opritten. Verdunbaar indien nodig, aangezien een van deze de patina kan verstoren als u een te sterke formule gebruikt. Oxyclean verliest vroeg zijn potentie terwijl TSP uren actief kan blijven. Houd altijd toezicht en fouten aan de kant van moderatie. Normaal gesproken helpen beide chemicaliën om het losse vuil te verwijderen. Een ander alternatief is om een ​​droge borstel te gebruiken en zo veel mogelijk vuil te verwijderen. Natuurlijk is dit een stofbal die mijlenver weg kan worden gezien (en ingeademd), maar het geeft je ook een snel kijkje in wat je wel of niet hebt en welke stappen je moet nemen. Bereid u voor het grootste gedeelte voor op uw geld aan gedestilleerd water en containers. Hoe langer ze weken, des te gemakkelijker ze schoongemaakt kunnen worden. Water moet worden vervangen als het troebel wordt of als je ziet dat vuil op de bodem rust. Borstel met water en zeep. Herhaling. Het is niet ongewoon om een ​​witte film te zien ontwikkelen op sommige weken munten. Dit is meestal een teken dat alle zeep niet is verwijderd. Trek munt (en) en laat ze opnieuw naspoelen zonder zeep en spoel ze goed af. Geduld is een schone zaak. Ik heb munten die al bijna twee jaar in bad zitten en hun nog steeds niet klaar zijn. Natuurlijk betekent dit dat ik al heb vastgesteld dat de munt een potentieel of uniek karakter heeft, en ik wil zien dat het goed komt.

2) Een alternatief voor gedestilleerd water is de ouderwetse manier, en daarmee bedoel ik ze weken in maanden weken in olijfolie (of WD40). (Opmerking: olie zal deze munten verduisteren) Veel van de mensen die onreine munten verkopen, verklaren in hun instructies dat munten binnen ongeveer vier dagen tot een week schoon zullen zijn. Dit zal zelden gebeuren! De meeste munten zullen weken moeten weken en worden geschrobd en soms langer. Geduld is echt de beste deugd bij het schoonmaken van Ouden. Terwijl ze weken, zou ik ze om het andere weekend weghalen en ze met een stijve tandenborstel schrobben (Kunstgebit is het beste – omhulsel van borstelharen) en vloeibare zeep (goed uitspoelen) en terugzetten die nog niet voldoende details bevatten om toe te schrijven. Deze techniek raakt snel verouderd in het zicht van gedestilleerd water. Toch is er ongeveer 5% zuurgraad in olijfolie en toch lijkt opslag op lange termijn de munten niet te beschadigen. Beter dan olijfolie is lanoline. Je moet voorzichtig zijn en ervoor zorgen dat je het soort krijgt met een chemisch scheidingsmiddel dat het vloeibaar houdt. Er is pure lanoline-olie die niet effectief is, omdat het te dik is en de munten niet doordringt.

3) Wanhoop zet zich op een muntstuk, hoe lang ze ook weken, ze zullen bedekt blijven met een “cementachtige” substantie die harder is dan diamanten. 🙂 Dit is waar de meeste munten beschadigd raken. Veel mensen proberen een modernere aanpak door bijtende chemicaliën, metaalreinigers en zelfs scherpe voorwerpen te gebruiken. Ik heb veel rampenverhalen over hoe ik een munt heb verpest door deze met deze methoden schoon te maken. Vergeet niet om geduldig te zijn. Vaak dacht ik dat de munt zo schoon was als hij zou worden, maar liet hem weken en was verbaasd toen ik eindelijk wat detail kon zien. Dit werkt niet altijd, omdat er tal van munten zijn die vanwege hun tijd en aard slechts versleten slakken zijn, maar als er vuil is, is er nog steeds hoop.

4) Het tweede deel van mijn zelfstudie “Geavanceerde reiniging” zet het proces voort. Hieronder volgen enkele links die betrekking hebben op het “professioneel” reinigen van munten vanuit een numismatisch oogpunt, en de meer technische reinigingsmethoden uitleggen die normaal gesproken buiten mijn mogelijkheden vallen. Ik weet dat er andere webpagina’s zijn, probeer gewoon een zoekmachine met “cleaning ancients” en er moeten er nog meer worden getoond.

Reacties zijn gesloten.