Electrolyse

99 Bekeken

Bodemvondsten van ijzer  reinigen door middel van het gebruiken van een elektrolyse ,Ik ga hier onder een beetje uitleggen hoe het werkt en wat je nodig hebt om dit allemaal werkend te krijgen (home made ) versie door middel van wat uitleg en foto’s en video’s  ,Ik ben geen professional dus ik ga het ook allemaal makkelijk verwoorden dus geen dure woorden en chemicus talen 🙂 .

 

 

Benodigdheden
– Plastic bak of emmer
– Electrische draden zoals koper draad
– Batterij oplader – Laptop lader – Telefoon lader (max 12 volt)
– Betonijzer staven – Rvs stukken zoals oud bestek of afval restant
– Bicarbonaat -Zout – Soda (soda werkt prima)
– Boormachine om eventuweel gaten te boren in rvs om de draden aan te bevestigen
– Krokodillen bek klemmetjes waar een koper draad aan is bevestigd

 

Ik heb hier een simpele stappen plan neer gezet over mijn eigen elektrolyse die ik zelf ook gebruik om roest te verwijderen van ijzeren voorwerpen .

Stap 1

Pak een plastic bak of emmer. 

Stap 2

Pak een oude laptop lader 12 volt en knip de stekker er af die normaal in de laptop gedrukt moet worden ,En leg beide draden bloot en los van elkaar ,De draden mogen elkaar niet raken want dan krijg je vonkjes (Niet gevaarlijk ) mits je het meteen van elkaar afhaalt anders krijg je sluiting en gaat de lader waarschijnlijk kapot ..

Stap 3

Nu hebben we koper draad nodig waar we de contact punten van de lader mee verbinden en de betonijzer of rvs die we later nodig hebben voor een goede werking  ,Ik zelf heb koper draad gebruikt .

Stap 4

Nu gaan we  de koper draden verbinden met de oplader van de laptop (mijn geval) je kan ook wat anders gebruiken zoals een telefoon oplader of een accu lader .

Maak dus nu 1 koper draad aan de + contact van de lader (gebruik rood draad ) dit werkt makkelijker ,en 1 koper draad aan de – contact van de lader (gebruik zwarte draad ) en zorg er voor dat de draden elkaar niet raken ,Plak het desnoods af met plakband zoals op de foto is afgebeeld ,Verder doen we nog even niks ,Dus leg de draden maar gewoon neer .

Stap 5

Nu gaan we de betonijzer staven en of rvs delen verbinden aan de + contact aan het koper draad die je zojuist heb verbonden in de vorige  stap ,Ik heb zelf gekozen voor rvs bestek zoals een mes ,wikkel of knup nu de ijzer staafje of rvs deel aan de uiteinde van de koperen draad die aan de + contact is verbonden ,In mijn geval heb ik 2 delen rvs gemonteerd ,Dit kan je doen  door nog een stuk koper draad aan de uiteinde van de koperen draad die aan de + contact zit te wikkelen .(zie foto hier onder )

2 rvs of ijzer delen verbonden aan de + contact draad ,De beste positie is om ze tegen over elkaar te leggen in de bak en zorg dat de koper draden niet er in kunnen vallen of verschuiven ,Dus je moet nu even de draden over de rand leggen door te buigen of vast te plakken zodat de 2 rvs delen tegen de rand liggen in de bak ,Verder hoef je nu even niks met deze draden met rvs of ijzer er aan te doen . .

Stap 6

Dan gaan we nu de – contact waar nu ook een koperen draad aan zit verbinden met draden waar krokodillen bek knijpertjes aanzitten ,Zet aan deze koperen draad dus 1 of 2 krokodillen bek klemmetjes door middel van de draden die aan de klemmetjes zitten te verbinden met de – contact waar de koperen draad nu aan zit ,Je kan beide draden met klemmetjes er op verbinden ,Daar kan verder niks mee gebeuren . Zie onderstaande foto . 

Als dit gelukt is dan zijn we met deze stap ook even klaar en gaan we door naar de volgende stap.

Stap 7

Nu gaan we wat soda pakken die je gewoon in de winkel kan kopen in zakken ,Doe nu dus een scheut van ongeveer 6 eetlepels soda in de bak ,Nu gaan we warm water toevoegen aan de soda in de bak ,Gier dus het water in de bak tot ongeveer 3/4 van de bak ,Zorg er voor dat de rvs of ijzer staafjes die al in de bak hangen voor meer dan de helft onder water liggen ,Roer de soda en water met een lepel beetje  door elkaar zodat de soda goed oplost in het warme water ,Zie onderstande fotos .

Stap 8

Nu gaan we de stekker van de oplader in het stopcontact drukken en zorg er voor dat de krokodillen bek klemmetjes nog niet in het water liggen ,Pak nu het gene wat je schoon wilt krijgen en zorg er wel even voor dat je een stukje van de voorwerp bloot legt waar de krokodillen bek klemmetjes aan komen ,Dit heeft een betere werking omdat de stroom die door de klemmetjes heen gaan meteen op het ijzer komt en niet op een roestige stuk want dit werkt niet goed .

Leg nu de klemmetjes die beide aan de voorwerp zijn geklemt in het badje met water en soda ,Zorg er voor dat de klemmetjes en de voorwerp niet in cantact komen met de rvs of ijzeren staafjes die aan de kant van de bak hangen .Zorg er voor dat je dit in de buurd doet van een afzuiger voor ventilatie of in de schuur ergens bij een raam , want er komen gassen van af tijdens de procedure.

Stap 9 

Dit is de laatste stap .

Nu de klemmetjes die aan de voorwerp zitten in het badje liggen zul je zien dat het water om de krokodillen bek klemmetjes gaat bruisen ,Als dit klopt dan heb je alle stappen goed uitgevoerd .

Nu is het alleen nog een kwestie van geduld hebben en zo nu en dan even de stekkertjes met de voorwerp eraan er uit te halen en controleren of het al schoner word ,Dit kan je ook zien aan het water want dit word steeds bruiner ,Aan het einde van de rit krijg je 1 grote drap zooi dat op het water ligt ,Dit is de roest die er af is gegaan en samen is gekomen door de soda en stroom .

Soms kan het heel wat uren duren voor de roest op de meeste plekken is verdwenen ,als je denkt van het word niet meer schoner dan kan je het beste de stroom er af halen (dus stekker uit het stopcontact) en de voorwerp even goed schoonmaken doormiddel met een schuursponsje of zacht staalborstel etc ,Dit doe je dus net zo lang tot het schoon genoeg is en dan kan je het resultaat bekijken wat het precies wat je hebt gevonden .Zie onderstaande fotos met de bruisende stekkertjes in het water .

 

 

 

Hier volgt een korte uitleg om een elektrolyse  te maken .

Zorg er voor dat je 2 krokodillenbek klemmetjes hebt en een laptop lader en iets van rvs ,Nu maak je de beide klemmetjes aan de 2 draden van de laptop vast die je tussendoor bloot hebt gelegd (buitenste laag eraf halen) ,Plak desnoods de gesoldeerde of gewikkelde draden af met plakband of een krimpkous zodat de draden elkaar niet raken .

Nu de klemmetjes aan de draden van de lader zitten pak je nu het voorwerp van rvs en die klem je aan de + draad (de binnenste draad) , DE draad die er buiten zit is de – contact draad .

Nu gaan we de bak vullen met warm water tot ongeveer 5 cm onder de rand van de bak en voegen daar 3/6 scheppen eetlepel soda toe ,Roer dit even goed door tot het wat helderde wordt ,Pak nu de klem met de rvs deel er aan en leg deze in het water en zorg er voor dat de koperdraad niet in het water komt (Deze slaat volledig groen uit ) ,Leg de klem met de rvs deel ergens in een hoek of tegen de kant aan .

Nu bevestigen we de de andere klemmetje van de – contact draad aan de voorwerp die je schoon wilt maken en zorg er wel voor dat de klem rechtstreeks op het ijzer zit en niet op de roest want dat geleid namelijk heel slecht .

Zodra je dit gedaan hebt leg je de klem met de voorwerp eraan ook in het water van de bak en deze houdt je uit de buurt van de + contact waar de rvs deel aan zit ,Nu sluit je de oplader van de laptop aan op het stroom en dan moeten er bubbeltjes bij de klemmetje weg komen waar de voorwerp aan zit ,Vaak komen er ook bubbeltjes rondom de voorwerp weg dit is een goed teken dat zegt namelijk dat de stroom goed geleid door het ijzeren voorwerp .

Nu is het dus wachten tot de meeste roest verdwenen is en boven op het water drijft als een soort donker rode schuim laag ,Haal zo af en toe de voorwerp er uit om te kijken of de meeste roest er af is gegaan ,Mocht je tevreden zijn maar er zit nog heel iets op de voorwerp dan kan je proberen het af te spoelen onder de kraan ,Vaak valt het er zo af en is de grootste gedeelte schoon en roest vrij .

Het stelde niet zo heel veel voor en je hebt nu je eigen elektrolyse gemaakt ,Wil je nog meer vondsten schoonmaken volg dan gewoon de stappen opnieuw als je het niet meer weet ,Ik hoop dat dit jou geholpen heeft en dat je er veel plezier van mag hebben .

Het resultaat van de sleutel die ik in deze proces heb gebruikt ,De sleutel is wel iets dunner geworden maar dit komt door de dikke laag roest en de aangetaste delen die los zitten ,Nadat ik de elektrolyse heb gebruikt leg ik de voorwerp in een bak rijst neer op deze manier trek je het meeste vocht er uit en dan gaat de voorwerp niet zo snel meer roesten .

 

Wat je ook nog kan doen is de ijzeren voorwerpen conserveren ,Dit kan je doen door het voorwerp in een pan of frituurpan gevuld met paraffine te koken/frituren ,Paraffine zijn waxinelichtjes die je thuis ook gebruikt (kaarsje) ,Zie het onderstaande filmpje .

Reacties zijn gesloten.