Fibula’s

58 Bekeken

De fibula (ook: mantelspeld of doekspeld) is een historisch gebruiks- en siervoorwerp, dat dienst deed als sluitspeld voor kledingstukken. Het voorwerp, meestal van metaal, bezit daartoe een tweedelig sluitmechanisme in de vorm van een pen en een gaatje of beugel. De fibula kan gezien worden als de voorloper van de knoop en de ritssluiting.
De fibula was handig om mantels en andere kledingstukken (zoals de toga) op de schouder te bevestigen. Romeinse vrouwen droegen een stola boven hun tunica. Deze stola werd vastgebonden met een fibula. Ook de Grieken gebruikten fibulae voor hun peplos.

Het eenvoudigste kledingstuk was de rechte lap die om het middel werd gewikkeld. Later ging men een tweede lap om de schouders draperen. Zo ontstond de kleding van de Egyptenaren, Sumeriërs, Assyriërs, Grieken en Romeinen, waarbij de siergesp of fibula de lappen aan elkaar hield. Zij zagen gedrapeerde kleding als een kenmerk van beschaving.

In verschillende gebieden van Europa zijn fibulae gevonden; de oudste dateren uit 800 voor Christus. Deze fibulae hadden een strakke brochering achter of zijwaarts van het sieraad en aan de voorkant zilveren en gouden versieringen met o.a. koppen van dieren. Ook in het graf van Sutton Hoo is een fibula gevonden.

Deskundigen kunnen uit stijl- en vormkenmerken afleiden uit welke keizerperiode een Romeinse fibula afkomstig is. Ook in de vroegmiddeleeuwse tijd werden fibulae gebruikt. Veel fibulae zijn rijk versierd en gelden als museumstukken.

Fibulas zijn er in vele soorten en maten ,Hier onder een paar voorbeelden van romeins en karolingische fibula’s .

 

 

Hier onder vind je mijn gevonden fibula’s 

Soort: Karolingische schijf Fibula
Materiaal:
Land:
Jaartal: 8/9  eeuw
Diameter:
Staat: Prachtig
Voorzijde:
Keerzijde:
Kenmerken:
Toevoeging:
Link:

Soort: Schildpad fibula 
Materiaal:
Land:
Jaartal: 7/9 eeuw
Diameter:
Staat: Prachtig
Voorzijde:
Keerzijde:
Kenmerken:
Toevoeging: Schildpad fibula maar kan zo geen gerichte informatie vinden 
Link:

Soort:
Materiaal:
Land:
Jaartal:
Diameter:
Staat:
Voorzijde:
Keerzijde:
Kenmerken:
Toevoeging:
Link:

Mocht iemand een gerichte determinatie weten over de schildpad fibula dan kan je hier onder een bericht achter laten  alvast bedankt .

Reacties zijn gesloten.