Afval

166 Bekeken

NEEM JE TROEP MEE !!!!!

 

Iedereen komt het wel tegen tijdens het zoeken , het ligt overal en teveel !

tijdens het zoeken piept je metaaldetector een hoop troep of met name blikjes en lipjes en bierdoppen en nog veel meer soorten troep met name foliepapiertjes van snoep of andere wikkelingen .

ik heb mezelf aangeleerd om de troep mee te nemen ,en als het te groot is om mee te nemen leg het bij een boom neer zodat de gemeente (alleen de naam al 🙂 ) het weg kan halen of land eigenaar .

zo voorkom je ook dat je het een volgende keer weer tegenkomt tijdens het zoeken ,ook zoekt het een stuk makkelijker omdat je weet dat de troep minder word en de leuke dingen blijven komen .

ook vind je wel is lood en zink en koper en aluminium en andere ijzersoorten , neem het mee of gooi het ergens op een hoopje bij een boom of deponeer het in een dichts bijzijnde prullenbak ,lood is daarin tegen ook nog is gevaarlijk als het in de grond blijft liggen vanwege het gif .

Foto

 

Foto

 

Foto

 

Foto

 
 

                                                                                                          Lood

Hoe schadelijk lood in de bodem is voor de mens, hangt af van de bron van de looddeeltjes. Met name lood dat recent in het milieu terecht is gekomen, bijvoorbeeld uit kogels op schietterreinen, wordt makkelijk door het lichaam opgenomen. Dat concludeerde geochemicus Nikolaj Walraven in het proefschrift waar hij  op promoveerde. En de Nederlandse bodem is nog lang niet loodvrij.

“Nederland is bedekt met een deken van lood.” Aan het woord is de kersverse doctor Nikolaj Walraven, die vorige week aan de Vrije Universiteit Amsterdam promoveerde op een onderzoek naar lood in de bodem van Nederland. Lood is een schadelijke stof die met name het zenuwstelsel aantast. Vooral kleine kinderen krijgen tijdens het spelen nog wel eens wat grond binnen. Het is dus van belang te weten waar lood voorkomt, maar vooral ook wat de bron is van de verontreiniging, schrijft Walraven. Want het ene lood is het andere niet.

Schietterrein“Voor de bepaling van de gezondheidsrisico’s voor de mens moet je weten met wat voor soort lood je te maken hebt”, legt Walraven uit. Zo wordt het lood uit de bodem van (voormalige) schietterreinen makkelijk door het lichaam opgenomen, en het lood uit historisch stadsafval juist niet. De huidige wetgeving, die aangeeft hoeveel lood er maximaal in de grond mag zitten, houdt hier geen rekening mee. Zodra een concentratie hoger dan 530 milligram lood per kilo bodem wordt gemeten gaan de alarmbellen af, en daarna wordt de urgentie voor ingrijpen bepaald. “Mijn mening is dat het type lood daar een grote rol in zou moeten spelen.”
De bio beschikbaarheid (het gemak waarmee het lood door het lichaam wordt opgenomen) hangt vooral af van de oplosbaarheid van het lood in zuur: goed oplosbaar lood kan door het maagzuur worden afgebroken en om vervolgens in de bloedbaan terecht te komen. Walraven werkte mee aan een onderzoek van het RIVM, om de bio beschikbaarheid van lood te bepalen. Bij relatief oud lood zijn de makkelijk opneembare deeltjes vaak al uitgespoeld, vandaar dat juist het lood dat kort geleden pas in het milieu terecht is gekomen schadelijker is. Maar er zijn meer factoren die een rol spelen, ontdekten de wetenschappers. Het soort bodem waarin het lood zich bevindt, bijvoorbeeld: In zure grond lost het lood vaak ter plekke al op, en blijft alleen de moeilijk oplosbare variant in de bodem over.

 
Lood is ook schadelijk voor de natuur ,en de gewassen van boeren loop eveneens schade op en door alles mee te nemen beperk je de troep in de bodem en voorkom je zieke planten/gewassen/mensen…
 

Reacties zijn gesloten.